• Wide screen resolution
  • Narrow screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Ξύλο Κοπής Κουζίνας Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2011 09:43

Καλημέρα σε όλους και Καλή Εβδομάδα!

Ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε μιά κουζίνα, είναι το ξύλο κοπής. Υπάρχουν "ξύλα" κοπής φτιαγμένα από διαφόρων ειδών ξύλα, από μπαμπού (τέτοιο έχω εγω) και πλαστικά.


Για τα πλαστικά, αν και πολύ εύκολα στη χρήση και με δυνατότητα να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε διότι η χημική αλληλεπίδραση των τροφίμων με το πλαστιικό είναι ένα πεδίο ανεξερεύνητο και υποψιάζομαι ότι δεν είναι και τόσο καλή. Είναι δεδομένο ότι με τη συχνή χρήση, μικροσκοπικά κομμάτια (ρινίσματα) πλαστικού φεύγουν από την επιφάνεια και προσκολλώνται στα τρόφιμα που επεξεργαζόμαστε πάνω σε αυτά. Επίσης είναι δεδομένο ότι στομώνουν τα μαχαίρια μας. Οπότε....

Τα ξύλινα και μπαμπού, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο φιλικά προς τα μαχαίρια μας και έχουν κάποιες φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες. Ένα αρνητικό είναι ότι δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων γιατί καραστρέφονται.

Όσο φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες και να έχουν τα ξύλινα και μπαμπού, δεν παύει να εκτίθενται σε μεγάλα μικροβιακά φορτία. Οι πόροι του ξύλου συγκρατούν την υγρασία μαζί με τα μικρόβια που είναι εστίες μόλυνσης. Έτσι λοιπόν, είναι ανάγκη για την ασφάλειά μας να φροντίζουμε την καθαριότητά τους. Ένα απλό πλύσιμο με υγρό πιάτων δεν είναι αρκετό, για τους εξής δύο λόγους: Δεν καθαρίζει σε βάθος και μένει υπόλοιπο του υγρού πιάτων (όσο βιοδιαπώμενο κι αν είναι!) το οποίο θα έρθει σ' επαφή με τα τροφιμά μας κατά την επόμενη χρήση.

Η Συμβουλή λοιπόν, της ημέρας είναι η εξής: Πλύντε το ξύλο κοπής με σφουγγάρι και λίγο υγρό πιάτων. Ξεπλύνετε με μπόλικο νερό, ζεστό κατά προτίμηση. Στη συνέχεια, ρίξτε μιά κουταλιά του γλυκού, κοινό μαγειρικό αλάτι και τρίψτε με το σφουγγάρι την επιφάνεια για λίγο. Στη συνέχεια ξεπλύντε με άφθονο νερό και αφήστε να στεγνώσει. Με αυτό τον τρόπο, έχετε διώξει όλο το μικροβιακό φορτίο και έχετε δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροβίων μέσα στους πόρους του ξύλου. Επίσης με αυτό τον τρόπο, έχετε εξουδετερώσει όλα τα υπολείματα του υγρού πιάτων. Αφου στεγνώσει το ξύλο σας, είναι απολύτως ασφαλές για χρήση την επόμενη φορά!

Καλή Συνέχεια!

 
Copyright (C) 2009-10 SmartCook.gr               .....ανάπτυξη ιστοσελίδων