• Wide screen resolution
  • Narrow screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ - ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου γιορτάσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας Γιορτή. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κάθε σπιτικό που σέβεται την Παράδοση, προετοίμασε τον καθιερωμένο Μπακαλιάρο - Σκορδαλιά.

Λίγα πράγματα για την ιστορία: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η μία από τις δύο θρησκευτικές γιορτές (η άλλη είναι η Κυριακή των Βαϊων) που η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού στα πλαίσια της Σαρακοστής. Η καθιέρωση του φαγητού αυτού την συγκεκριμένη μέρα, ανάγεται στα χρόνια του μεσαίωνα, όπου η μόνη δυνατότητα για να συντηρηθεί το ψάρι, ήταν το πάστωμα. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να παστωθεί οποιοδήποτε ψάρι. Ο ωκεάνιος μπακαλιάρος είναι το πλέον κατάλληλο ψάρι για πάστωμα. Για το λόγο αυτό, οι λάοι που βρίσκονται κοντά στους μεγάλους Ατλαντικούς ψαρότοπους του μπακαλιάρου, έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με το τρόφιμο αυτό. Οι Πορτογάλοι, οι Ισλανδοί και οι Νορβηγοί θεωρούνται οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι παραγωγοί παστού μαπκαλιάρου. Ειδικά για τους Πορτογάλους, από τους οποίους προήλθε το όνομα "Μπακαλιάρος" (από το "Baccalau"), λέγεται ότι έχουν μία διαφορετική συνταγή για το τρόφιμο αυτό, για κάθε μία μέρα του χρόνου. (Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία διαβάστε το πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο του "FISH SHOP FRESKADA" στο Facebook με τίτλο "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ".)

 

Για τον μπακαλιάρο θα χρειαστείτε:

1 φύλο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και κομμένο σε ατομικές μερίδες.

Το ξαλμύρισμα γίνεται ώς εξής: Από τη προηγούμενη μέρα βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού σε άφθονο νερό. Τα τμήματα του ψαριού που αφαιρέσαμε κατά την κοπή σε μερίδες, δεν τα πετάμε αλλά τα κρατάμε για να φτιάξουμε τη σκορδαλία παρακάτω.

Αφήνουμε το ψάρι να μουλιάσει και αλλάζουμε το νερό συνολικά 5 με 6 φορές (οι παλιές νοικοκυρές δοκίμαζαν την αλμύρα τρώγοντας ένα μικρό κομματάκι, την επόμενη μέρα και ανάλογα, άλλαζαν ένα ακόμη νερό). Περίπου δύο ώρες πρίν το τηγάνι, βάζουμε το ψάρι σε τρυπητό και το αφήνουμε να τραγγίξει καλά. Πρίν το βάλουμε στο κουρκούτι, αφαιρούμε το δέρμα.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι με αρκετό αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό, σε ένα παχύ χυλό. Κάποιοι χρησιμοποιούν μπύρα αντί για νερό και κατά τι γνώμη μου γίνεται πολύ ωραίο έτσι! Οπωσδήποτε πάντως, ΔΕΝ βάζουμε αλάτι.

Βάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια του ψαριού στο κουρκούτι, το γυρίζουμε 2-3 φορές και αφού τινάξουμε απαλά το πολύ κουρκούτι, τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο λάδι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλλά με καλαμποκέλαιο θα γίνει πιο ελαφρύ. Μόλις πάρει χρώμα κι από τις δύο μεριές, τοποθετούμε σε τρυπητό για να φύγει το πολύ λάδι (δεν χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας γιατί η θερμότητα απελευθερώνει χημικά από το χαρτί στο ψάρι). Σερβίρουμε με σκορδαλιά.

 

Για τη σκορδαλία, θα χρειαστείτε:

1 κιλό βρασμένες και καθαρισμένες πατάτες,

4-5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και λιωμένες,

1 ποτήρι ζωμό από τα τμήματα του παστού μπακαλιάρου που έμειναν όταν το κόβαμε,

1 ποτήρι του κρασιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο,

2 κουταλίες της σούπας ξύδι,

λίγο αλάτι

Σε μπλέντερ χτυπάμε τις πατάτες με το σκόρδο, το λάδι, το αλάτι και το ξύδι προσθέτωντας λίγο-λίγο το ζωμό μέχρι να γίνει ένας αραιός σχετικά, πουρές.

Καλή μας όρεξη!

Υστερόγραφο: Για τη μυρωδιά του σκόρδου μετά το φαγητό, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα! Οι παλιοί έτρωγαν μιά κουταλιά σκέτη ζάχαρη μετά, για να μειώσουν τη μυρωδιά, αλλά αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού!

 

 

 

 
ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Εκτύπωση E-mail

Σάββατο σήμερα και το έχουμε οικογενειακή συνήθεια να τρώμε ψαράκι.

Πάμε κατευθείαν στη συνατγή:

Φιλέτα ολόκληρα ψαριού: Ανάλογα με τον αρθιμό των ατόμων. Εμείς προτιμούμε τον παγκάσιο, τη γλώσσα και τη πέρκα. Γίνεται όμως μιά χαρά με όλα τα είδη ψαριού φιλεταρισμένα.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μπαχαρικά: Χρησιμοποιώ το "Μίγμα Μπαχαρικών & Βοτάνων για Ψάρι ΑΒ" (από τα Supermarket AB, www.ab.gr), το οποίο αρέσει σε όλους.

Λίγο χυμό λεμονιού.


Εκτέλεση: Σ' ένα πυρέξ, απλώνουμε τα φιλέτα του ψαριού (αν είναι κατεψυγμένα τα έχουμε ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου), πλυμένα πολύ καλά και στραγγισμένα. Πασπασλίζουμε μπόλικο από το Μίγμα Μπαχαρικών στό ψάρι και ρίχνουμε λαδάκι και το απλώνουμε με τα δαχτυλά μας. Δεν θέλουμε να "κολυμπάει" στο λάδι. Το κάνουμε αυτό κι από τις δύο μεριές. Βάζουμε το πυρέξ με τα φιλέτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C και ψήνουμε μέχρι ν' αρχίζει να ροδοκοκκινίζει το ψάρι (αν τα φιλέτα μας είναι χοντρά, ψήνουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία για πίο πολύ χρόνο, πάλι μέχρι ν' αρχίζει να ροδοκοκκινίζει το ψάρι). Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με μεγάλη σπάτουλα, με προσοχή να μην διαλυθούν τα φιλέτα. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και έτοιμο!

Αυτό το φαγητό, μας αρέσει να το συνοδεύουμε με λαχανικά βραστά (μπρόκολο, καλαμπόκι, πατάτες) ή και με πατάτες τηγανητές ή και με πουρέ. Ειδικά αν έχουμε πατάτες βραστές, τις κόβουμε σε ροδέλες και απλώνουμε στο πιάτο και προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος μαζί με αλάτι σκόρδου (Garlic Salt).


Καλή μας όρεξη!

 

 
ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Εκτύπωση E-mail

2-3 μικρούς/μεσαίους αστακούς

 500 γραμμ. μακαρόνια σπαγγέτι

 μισό φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση

 500 γραμμ. ντομάτα στο τρίφτη

 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο

 1 πρέζα ζάχαρη

 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

 λίγο φρέσκο βασιλικό ή/και μαϊντανό ψιλοκομμένο

 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

 μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

 μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

Οδηγίες

Βράστε τους αστακούς και κρατήστε το νερό. Κόψτε τους αστακούς στη μέση κατά μήκος.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το ελειόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα το σκόρδο,   προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ετοιμάστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους ΑΛΛΑ χρησιμοποιήστε το νερό από τους αστακούς για αυτό.

Στραγγίξτε τα μακαρόνια και ρίξτε από πάνω λίγο καυτό λάδι. Ανακατέψτε και ρίξτε τη σάλτσα από πάνω και σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα.

Ψήστε τους αστακούς στο γκρίλ για 5 λεπτά.

Σερβίρετε το φαγητό στη παιτέλα με τους αστακούς στο πλάι και από πάνω τον ψιλικομμένο βασιλικό ή/και μαϊντανό.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!

   

 

 

 

Let’s start our Cialis conversation with some facts about ED. If you ask 10 men to name the most awful health disorder they can imagine, 9 of them will speak about erection problems. This simple test shows the importance of erectile function in the eyes of modern society. The most impressive thing is men are absolutely right from the physiological point of view as well, naming normal ability to perform sexually as a very precious aspect of men’s health. Years of clinical testing proved that normal sex life is vitally important for men’s physical and mental health. Two or three intercourses a weak help prevent nervous breakdowns, headaches, colds, hypertension (high blood pressure), heart attack, stroke, a number of CSN disorders, diabetes and even cancer. The matter is that sex is a unique natural training for every organ, tissue and body system of a man, generic cialis tadalafil saying nothing of psychophysical enjoyment and relaxation. - taking erection pills to support your compromised erectile function (you will not have to take Cialis for the rest of your life – when your CNS restores, you will not need any chemical stimulators). - Cialis works within 30-45 minutes, when it takes up to 1 hour for brand pill to become fully effective; - Cialis lasts longer – it stays in the body for almost 36 hours as compared to 24 hours of brand pills; - Cialis can be taken with alcohol, and as for brand ‘love pill’, manufacturers ask you to keep off alcohol; - Cialis is cheaper than brand pills, and you can always afford normal treatment.

 

 


Copyright (C) 2009-10 SmartCook.gr               .....ανάπτυξη ιστοσελίδων