• Wide screen resolution
  • Narrow screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Πέννες σε Μεσογειακή σάλτσα και έγχρωμη μπεσαμέλ. Εκτύπωση E-mail

Γειά σας φίλοι μου!

Ένα φαγητό το οποίο θα εντυπωσιάσει πολύ τους φίλους σας είναι οι πέννες με μεσογειακή σάλτσα και έγχρωμη μπεσαμέλ!

Τα υλικά:

- 500 γρ. πέννες βρασμένες al dente.

- 3 μισές πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη) κομμένες σε λωρίδες.


- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κυβάκια bacon.

- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση.

- Λίγο βασιλικό (φρέσκο ή ξερό).

- 1 κρεμύδι ψιλοκομμένο.

- 350 γρ ντομάτα στο τρίφτη.

- λίγο ελαιόλαδο για σωτάρισμα.

- 2 κουτάλια της σούπας μαργαρίνη.

- 2 κουτάλια της σούπας αλεύρι.

- 500-600 ml γάλα

- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά και φρέσκια, πολύ καλής ποιότητας.

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα τριμμένη.

-  Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε το κρεμύδι με το bacon και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι ν' αρχίσουν να καραμελώνουν.

Προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα ανακατεύουμε και ανεβάζουμε τη φωτιά μας. Προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα.

Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. 4-5 λεπτά πρίν το τέλος, προσθέτουμε στη σάλτσα μας τις κομμένες πιπεριές και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά μας και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει με τη θερμοκρασία που έχει, μέχρι να συμπληρωθούν τα 15 λεπτά . Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την "τουμπάρουμε" μέσα στις πέννες μας και ανακατεύουμε απαλά ώστε να πάει η σάλτσα μας παντού. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω το μισό τριμμένο τυρί και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C.

 

 

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ ως εξής:

Σε μία ρηχή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη να λίωσει και στη συνέχεια το αλέυρι. Τα ανακατεύουμε καλά με συρμάτινο αναδευτήρι και μόλις αρχίσουν να ψήνονται (προσοχή μην μας αρπάξει!) προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα.

 

 

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το συρμάτινο αναδευτήρι χωρίς να σταματάμε. Προσθέτουμε το γάλα (αρχικά προσθέτουμε τα 500ml και αναλόγως στη συνέχεια βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμη ώστε να δημιουργηθεί μιά παχύρευστη κρέμα) και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε συνέχεια. Μετά από μερικά λεπτά και με συνεχές ανακάτεμα, η κρέμα μας πήζει και γίνεται παχύρευστη. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο γάλα ώστε να μήν είναι πολύ σφιχτή η κρέμα μας.


Μόλις η μπεσααμέλ είναι έτοιμη, απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις πέννες στο ταψί και πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω.

 

 

Ψήνουμε στους 200C (πάνω θέση φούρνου) για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η επιφάνεια του φαγητού.

Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σερβίρουμε στο τραπέζι με το πυρέξ πάνω σε σουπλά, εφιστώντας την προσοχή στους καλεσμένους μας ότι το πυρέξ καίει!

Καλή σας Όρεξη!



 
ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ Εκτύπωση E-mail

Γειά σας Φίλοι μου!

Σήμερα Κυριακή, φτιάχνουμε ένα ωραιότατο Γιουβέτσι Κατσαρόλας. Η διαφορά με το κλασσικό Γιουβέτσι φούρνου, είναι ότι το κριθαράκι (θυμάστε οι παλαιότεροι, τη λέξη "μανέστρα";) το βράζουμε με τον απλό τρόπο σε αλατισμένο νερό και όχι μέσα στη σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο, δεν "κολλάει" το κριθαράκι κι έτσι μπορεί να φαγωθεί πολύ καλά και την επόμενη μέρα (βασικό για ανθρώπους που εργάζονται και πρέπει να έχουν φαγητό για την επόμενη μέρα). Επίσης, νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, είναι ευκολότερη η εκτέλεση, μιάς και το Γιουβέτσι στο φούρνο θέλει αρκετή τέχνη για να πετύχει το κριθαράκι!

Τα Υλικά μας:


1 κιλό μοσχαράκι σπάλα κομμένο σε μεγάλες μπουκιές. Είναι το καλύτερο κομμάτι γι' αυτό το φαγητό, αρκεί να μήν έχει πολύ λίπος και νεύρα.

750 γρ. κριθαράκι χονδρό.

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο.

1-2 καρότα κομμένα σε ροδέλες.

750 γρ. ντομάτα στο τρίφτη. Με φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη είναι καλύτερο, αλλά και με την έτοιμη τυποποιημένη, είναι μιά χαρά.

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση.

1 ποτήρι του νερού, λάδι.

2 κουτάλια του γλυκού αλάτι.

μισή κουταλιά του γλυκού πάπρικα.

λίγο κορίανδρο τριμμένο.

λίγο κύμινο.

5-6 μπαχάρια ολόλκηρα.

λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα 3/4 του λαδιού σε μιά μέτρια κτσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις αρχίσουν να ψήνονται, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε αρκετή ώρα να "μελώσουν", ανακατεύοντας συχνά. Με αυτό τον τρόπο, ξεθυμαίνουν τα βαριά αρώματα του κρεμμυδιού και του σκόρδου, κάνοντας ελαφρύτερο το φαγητό μας χωρίς να αφαιρούμε από τη γεύση (είναι μία συμβουλή που έμαθα από την φίλη μου Βίκυ Κουμάντου, του tastefull.gr).

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και τα καρότα στη κατσαρόλα και αφού ανεβάσουμε τη φωτιά στο 1/2 με 2/3, ψήνουμε, ανακατεύοντας συχνά. Όταν το κρέας έχει ψηθεί αρκετά (περίπου 2ο λεπτά), ρίχνουμε τη ντομάτα, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά.

Tip1: Αν χρησιμποιήσουμε φρέσκια ντομάτα, πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουμε κι ένα κουταλάκι κοφτό ζάχαρη. Για την έτοιμη ντομάτα δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά το συνιστώ!

Tip2: Προσθέστε μία πρέζα τριμμμένη κανέλλα και το φαγητό σας θα πάρει πιό Πολίτικη μυρωδιά και γεύση!

Επί το έργον :-)

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα, αφήστε να βράσει στο 1/2 για περίπου μισή ώρα. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ντομάτα στο τρίφτη, αφήστε να βράσει στο 1/2 για περίπου 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βράστε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και σουρώστε. Ζεστάνετε και το υπόλοιπο λάδι και ρίχτε το στο σουρωμένο κριθαράκι και ανακατεύτε.

 

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, αδειάστε το όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα που έχετε το κριθαράκι και ανακατεύτε καλά να πάει η σάλτσα παντού.

 

Σερβίρετε ζεστό και ρίξτε από πάνω τριμμένο τυράκι. Συνοδεύετε με ένα μεστό κόκκινο κρασί.

Καλή Όρεξη!

 

 


 
ΚΟΧΥΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ Εκτύπωση E-mail

Το σημερινό φαγάκι της οικογένειας ήταν μιά έμπνευση προσωπική, που την είχα ξαναφτιάξει και παλιότερα με άλλο συνδυασμό υλικών πιο "σοφιστικέ". Η βάση πάντως, είναι ίδια: τα μεγάλα κοχύλια και το κοτόπουλο. Σήμερα είπα να το κάνω λίγο πιο απλό για να το απολαύσουν όλοι στην οικογένεια, μιάς και υπάρχουν και κάποιες γευστικές "ιδιαιτερότητες" στην οικογένεια.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, τα υλικά:

250 γρ. μεγάλα κοχύλια ζυμαρικά (φωτογραφία πάνω),

350 γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια , αλατισμένο - πιπερωμένο (προτιμώ το ψητό στη σχάρα ή τη πλάκα, και το βραστό μιά χαρά είναι),

200 γρ μπέικον, κομμένο σε μικρά κομματάκια,

250 γρ μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα,

250 γρ τυρί κρέμα (π.χ. Philadelphia light),

100 γρ μαγιονέζα,

λίγο φρέσκο βούτυρο για σωτάρισμα και βουτύρωμα του ταψιού,

αλάτι, πιπέρι

Σάλτσα μπεσαμέλ για το τελείωμα.


Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μπέικον με τα μανιτάρια να σωταριστούν καλά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στα 2/3 και ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι να μαγειρευτούν πολύ καλά. Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και σβήνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σιγά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας. Τραβάμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε σιγά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

 

 

 


Έχουμε βράσει τα κοχύλια σύμφωνα με τις οδηγίες (μείον δύο λεπτά για να κρατάνε) και έχουμε σουρώσει.

Βουτυρώνουμε ένα γυάλινο ταψί πυρέξ. Γεμίζουμε ένα-ένα τα κοχύλια με το υλικό που έχουμε προετοιμάσει. Χρειάζεται λίγο προσοχή να μην μας διαλυθούν τα κοχύλια. Τα τοποθετούμε κολλητά, το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν πειράζει αν ξεχειλίζει η γέμιση.


Ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ. Φροντίζουμε η μπεσαμέλ να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα για να μην "πνιγεί" το φαγητό μας. Φουρνίζουμε στους 200C. Βάζουμε το πυρέξ στη μέση του φούρνου και γυρνάμε τη πηγή της θερμότητας στη πάνω θέση. Δεν απομακρυνόμαστε και προσέχουμε το φαγητό μας απλά να ροδοκοκκινήσει από πάνω. Αν το ξεχάσουμε, εύκολα θ' "αρπάξει" και θα δείχνει άσχημα.

 

 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

 


Copyright (C) 2009-10 SmartCook.gr               .....ανάπτυξη ιστοσελίδων