• Wide screen resolution
  • Narrow screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ Εκτύπωση E-mail

Γειά σας Φίλοι μου!

Σήμερα Κυριακή, φτιάχνουμε ένα ωραιότατο Γιουβέτσι Κατσαρόλας. Η διαφορά με το κλασσικό Γιουβέτσι φούρνου, είναι ότι το κριθαράκι (θυμάστε οι παλαιότεροι, τη λέξη "μανέστρα";) το βράζουμε με τον απλό τρόπο σε αλατισμένο νερό και όχι μέσα στη σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο, δεν "κολλάει" το κριθαράκι κι έτσι μπορεί να φαγωθεί πολύ καλά και την επόμενη μέρα (βασικό για ανθρώπους που εργάζονται και πρέπει να έχουν φαγητό για την επόμενη μέρα). Επίσης, νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, είναι ευκολότερη η εκτέλεση, μιάς και το Γιουβέτσι στο φούρνο θέλει αρκετή τέχνη για να πετύχει το κριθαράκι!

Τα Υλικά μας:


1 κιλό μοσχαράκι σπάλα κομμένο σε μεγάλες μπουκιές. Είναι το καλύτερο κομμάτι γι' αυτό το φαγητό, αρκεί να μήν έχει πολύ λίπος και νεύρα.

750 γρ. κριθαράκι χονδρό.

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο.

1-2 καρότα κομμένα σε ροδέλες.

750 γρ. ντομάτα στο τρίφτη. Με φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη είναι καλύτερο, αλλά και με την έτοιμη τυποποιημένη, είναι μιά χαρά.

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση.

1 ποτήρι του νερού, λάδι.

2 κουτάλια του γλυκού αλάτι.

μισή κουταλιά του γλυκού πάπρικα.

λίγο κορίανδρο τριμμένο.

λίγο κύμινο.

5-6 μπαχάρια ολόλκηρα.

λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα 3/4 του λαδιού σε μιά μέτρια κτσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις αρχίσουν να ψήνονται, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε αρκετή ώρα να "μελώσουν", ανακατεύοντας συχνά. Με αυτό τον τρόπο, ξεθυμαίνουν τα βαριά αρώματα του κρεμμυδιού και του σκόρδου, κάνοντας ελαφρύτερο το φαγητό μας χωρίς να αφαιρούμε από τη γεύση (είναι μία συμβουλή που έμαθα από την φίλη μου Βίκυ Κουμάντου, του tastefull.gr).

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και τα καρότα στη κατσαρόλα και αφού ανεβάσουμε τη φωτιά στο 1/2 με 2/3, ψήνουμε, ανακατεύοντας συχνά. Όταν το κρέας έχει ψηθεί αρκετά (περίπου 2ο λεπτά), ρίχνουμε τη ντομάτα, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά.

Tip1: Αν χρησιμποιήσουμε φρέσκια ντομάτα, πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουμε κι ένα κουταλάκι κοφτό ζάχαρη. Για την έτοιμη ντομάτα δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά το συνιστώ!

Tip2: Προσθέστε μία πρέζα τριμμμένη κανέλλα και το φαγητό σας θα πάρει πιό Πολίτικη μυρωδιά και γεύση!

Επί το έργον :-)

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα, αφήστε να βράσει στο 1/2 για περίπου μισή ώρα. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ντομάτα στο τρίφτη, αφήστε να βράσει στο 1/2 για περίπου 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βράστε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και σουρώστε. Ζεστάνετε και το υπόλοιπο λάδι και ρίχτε το στο σουρωμένο κριθαράκι και ανακατεύτε.

 

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, αδειάστε το όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα που έχετε το κριθαράκι και ανακατεύτε καλά να πάει η σάλτσα παντού.

 

Σερβίρετε ζεστό και ρίξτε από πάνω τριμμένο τυράκι. Συνοδεύετε με ένα μεστό κόκκινο κρασί.

Καλή Όρεξη!

 

 


 
Copyright (C) 2009-10 SmartCook.gr               .....ανάπτυξη ιστοσελίδων