• Wide screen resolution
  • Narrow screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Ακολουθώντας Συνταγές... Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011 21:13

Μόλις τελείωσα το σημερινό φαγάκι (που θα έλεγε κι ο Μαμαλάκης) και παρέδωσα τα ηνία στην Ανθηλία να φτιάξει γλυκό. Σ’ αυτό το σπίτι, έτσι τα έχουμε χωρισμένα: Ο ένας τα φαγητά κι ο άλλος τα γλυκά!

Παράλληλα, συζητάμε με την Ανθηλία… «Γιατί κάποιες συνταγές πετυχαίνουν και κάποιες όχι;», ρωτάει. Χμ, σκέφτομαι….Ωραία αφορμή για άρθρο!


Μία συνταγή, για να πετύχει πρέπει καταρχάς, να είναι μια «καλή» συνταγή. Πρέπει να προέρχεται από μία αξιόπιστη πηγή και να είναι πολλαπλά δοκιμασμένη. Αν είναι δυνατόν, να συνοδεύέται από σχόλια και παρατηρήσεις αυτών που την δημιούργησαν και τη δοκίμασαν. Πάντα, μα πάντα, μία συνταγή έχει τα «μικρά» της μυστικά που θα κάνουν όλη τη διαφορά και εντέλει την επιτυχία! Βέβαια, όσο πιο πολύ κείμενο έχουμε να διαβάσουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το όλο εγχείρημα….

Μετά σκέφτομαι ότι για να εκτελέσει κάποιος μία συνταγή, θα πρέπει να την μελετήσει προσεκτικά. Την έχω «πάθει» πολλές φορές, διαβάζοντας επιπόλαια τα υλικά και τη διαδικασία (ειδικά αν είναι μακροσκελής), που στο τέλος με οδήγησαν σε όχι και τόσο καλά αποτελέσματα. Θα μου πείτε, καλά τώρα: το έκανες επιστήμη το θέμα! Σιγά το πράγμα…Κι όμως, θα έλεγα εγώ.

Μετά νομίζω έρχονται τα αυτονόητα: Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και αρχίζουμε σιγά-σιγά, συγκεντρωμένοι και με προσοχή να εκτελούμε τη διαδικασία. Το γνωρίζω ότι το να είμαστε συγκεντρωμένοι είναι πολύ δύσκολο. Μιά η τηλεόραση που δείχνει κάτι σημαντικό τη στιγμή που ανακατεύουμε τη μπεσαμέλ και μία τα παιδιά που «ανακατεύονται» στα πόδια μας και «κόλλησε»! Οπότε δεν είναι ακριβώς υπερβολή να πούμε ότι πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα να μας αποσπούν από το έργο μας! Η συγκέντρωση των υλικών, θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν, στις ποσότητες που λέει η συνταγή μας για να αποφύγουμε τυχόν λάθος εκτιμήσεις. Οι πιο έμπειροι, μπορούν να παρεκλίνουν από αυτό, αλλά ακόμα και οι έμπειροι «τη πατάνε»!

Σημαντικό στην εκτέλεση μιάς συνταγής, είναι η «αντήληψή» μας για το τι ακριβώς κάνουμε, αλλά και η φαντασία. Με τη φαντασία δίνουμε το «προσωπικό χαρακτήρα» σε κάθε έδεσμα που παραασκευάζουμε.  Έχοντας κατά νου τα υλικά που βάζουμε μαζί, τις ποσότητες των υλικών, τα σκεύη, αλλά κυρίως τη πηγή της ενέργειας που χρησιμοποιούμε, θα πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το τελευταίο –και θα κλείσω με αυτό-είναι εξαιρετικά σημαντικό και ίσως κρίνει τελικά την αποτυχία από την επιτυχία της παρασκευής μας. Κάθε πηγή ενέργειας είναι διαφορετική. Άλλο αποτέλεσμα δίνει  το αέριο και άλλο το ηλεκτρικό μάτι. Άλλο αποτέλεσμα ο απλός ηλεκτρικός φούρνος από τον ηλεκτρικό φούρνο με αέρα κλπ, κλπ. Ακόμα και οι ιδίου τύπου φούρνοι διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, ανάλογα τη μάρκα, την ισχύ, τη παλαιότητα, κοκ. Ειδικά με τον φούρνο μας, πρέπει να είμαστε «συμφιλιωμένοι» γιατί αν δεν γνωρίζουμε τα τερτίπια του…. «τη πατήσαμε»!

Καλές Επιτυχίες!

 
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Μάρτιος 2011 18:56

Γειά σας φίλοι μου! Μόλις επιστρέψαμε από ένα υπέροχο τριήμερο στη Λίμνη Πλαστήρα (ή Λίμνη Ταυρωπού). Ο Ήλιος Λαμπρός και το τοπίο χιονισμένο! Η Λίμνη τόσο επιβλητική και ήρεμη.

Διαμονή στο εξαιρετικά περιποιημένο μικρό ξενοδοχείο της κυρίας Ελπίδας στα Καλύβια Πεζούλας. Η κυρία Ελπίδα ήταν ή "απόλυτη" οικοδέσπινα με ένα καταπληκτικό χαμόγελο και με υπέροχο πρωινό που περιλάμβανε μπατζίνα Καρδιτσιώτικη με κολοκύθα, χορτόπητα με χειροποίητο φύλλο, ρολό κέικ με μίγμα μαρμελάδας ροδάκινο-βερύκοκο!

Φαγητό την πρώτη μέρα στα Καλύβια Πεζούλας, στη ταβέρνα "Κληματαριά"... Με κοκκινιστό μοσχαράκι και τη σπεσιαλιτε "κληματαριά" που δεν ήταν τίποτα άλλο από το κοκκινιστό μοσχαράκι σε πύλινο με πατάτες και λίγη φέτα (να ήταν και βαρελίσια, να έλεγα εντάξει...), που μύριζε ταγγίλα!!! Δεν τρελλαθήκαμε κιόλας. Μάλλον έπρεπε να πάμε στην απένατι ταβέρνα....

Την επόμενη μέρα (Σάββατο) περιήγηση στο Περτούλι και στην Ελάτη. Φαγητό στο οινομαγειρείο του Καλαμαρά (ξενοδοχείο Κόζιακας) στη πλατεία της Ελάτης. Με δύο λόγια: Πάρα Πολύ καλό! Δοκιμάσαμε τα γεμιστά μανιτάρια, τη χωριάτικη σαλάτα στο καρβέλι και την μπριζόλα αγριογούρουνο! Εξαιρετικά όλα. Αν κρίνουμε από την πληρότητα του εστιατορίου και από τα ικανοποιημένα πρόσωπα, μάλλον το φαγητό ήταν πολυ καλό!

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 5 από 5
Copyright (C) 2009-10 SmartCook.gr               .....ανάπτυξη ιστοσελίδων